Presentaties.
Onderwerpen.
Als keynote spreker over natuur en biodiversiteit is Karin Albers gespecialiseerd in onderwerpen die raken aan ruimtelijke ordening en beheer. Thema’s over meer natuur in bebouwd gebied, risico’s van biodiversiteitsverlies of wat te doen voor insecten, legt ze haarfijn uit. Hier staan diverse voorbeelden genoemd, maar maatwerk is mogelijk. Ze wordt het meest gevraagd door overheden, (groen)aannemers, hoveniers, architecten- en ingenieursbureaus.
De zin en onzin van natuurinclusief
De ambitie voor natuurinclusief ligt steeds hoger, want in een groene omgeving zijn mensen veel gezonder en gelukkiger. Ook zorgen natuur en groen voor klimaatadaptatie en economische waarde. Een win-win dus die overal toegepast zou moeten worden. Natuurrijk groen en natuurinclusief bouwen moeten de norm worden, maar de praktijk is anders. Waar gaat het mis? Vleermuizen zorgen voor problemen en kansen worden gemist. Is een enkel vogelkastje of een vlinderstruik natuurinclusief? Karin Albers belicht dit onderwerp op deskundige, enthousiaste en humoristische wijze.

Ecologisch groenbeheer en natuurgericht maaibeheer
Een belangrijke manier om natuurwaarden, zoals bijvoorbeeld insecten, te helpen is een goed beheer. Maar waar de één vooral de bloemen waardeert, mist een ander het mooie strakke gazon. En om die bloemen te houden, moet toch gemaaid worden, maar daarmee maai je ook bloemen weg. Hoe zit dat? Om een mooi bosje te behouden, kan plaatselijk kappen nodig zijn. Maar bomen zijn heel waardevol, dus hoe leg je die keuze uit? Goede communicatie met een duidelijk, aantrekkelijk en overtuigend verhaal kan een wereld van verschil maken.

Hoe zit het met die insecten?
Er is becijferd dat het nog verder laten verdwijnen van insecten enorme risico’s met zich mee brengt. Dat kan miljarden gaan kosten. Hoe meer organisaties bijdragen aan herstel, hoe sneller het gaat, want er is op veel vlakken winst te behalen. Karin kan een krachtig verhaal neerzetten, wat aanspreekt bij de doelgroep. Het verhaal maakt niet alleen het probleem echt duidelijk, maar geeft vooral handvatten voor oplossingen.

Biodiversiteit
Overal verschuift de focus van alleen milieu, naar ook natuur en biodiversiteit als belangrijk thema (ook in het MVO beleid). Want meer natuur en biodiversiteit levert vele ‘ecosysteemdiensten’, zoals verkoeling, waterberging, gezondheid, waardestijging, bestuiving, CO2 vastlegging en nog veel meer. Maar wat is biodiversiteit nu echt en wat betekent die? Wat is de Nederlandse biodiversiteit in relatie tot die van de rest van de wereld? Door haar deelname aan onderzoek in een tropisch regenwoud in Costa Rica kan Karin dit heel mooi visualiseren. Maar wat is dan het handelingsperspectief? Wat kunnen mensen en organisaties doen in de praktijk? Daar draait het natuurlijk om. Karin Albers inspireert graag met een presentatie of workshop over biodiversiteit.
